De prijs van een smartphone

In grote fabrieken hier ver vandaan worden smartphones in elkaar geknutseld door grote groepen arbeiders. Iedereen hier wil heel graag een smartphone hebben, maar niemand lijkt te weten wat er daar gebeurt. Ik wil aan de hand van een aantal rekensommetjes inzicht geven in de productie van smartphones en de prijs die daarvoor betaald wordt.

Als prijsbewuste consument ga je meestal op zoek naar de voordeligste smartphone. Daarom ga je bijvoorbeeld naar www.kieskeurig.nl . Een snelle zoekopdracht (op 15-6-2013) levert het volgende resultaat op:

 

GSMs/>

Hoeveel smartphones produceert een werknemer per dag?

In 2012 gebruikte 58% van de Nederlanders een smartphone. Dat zijn 9,3 miljoen mensen. Om 9,3 miljoen smartphones te maken, heb je een handvol Chinezen nodig. Op 25 mei 2012 werden er per dag 200.000 iPhones 5 geproduceerd (bron). In anderhalve maand kan een handje vol Chinezen voor alle Nederlandse smartphonegebruikers een nieuwe smartphone in elkaar zetten.

Alle Iphones worden in elkaar gezet door het enorme bedrijf Foxconn. Foxconn is een beruchte naam: het bedrijf is herhaaldelijk in het nieuws geweest in verband met lage lonen, slechte werkomstandigheden en een hoog aantal zelfmoorden onder het personeel. Foxconn heeft verschillende productielocaties. 70% van de Iphones wordt gemaakt in Zhengzhou, China. Hier werkten in augustus 2011 maar liefst 100.000 mensen.

Hoeveel mensen er nodig zijn om een smartphone in elkaar te zetten is nu een eenvoudige rekensom. Er werken 100.000 mensen die dagelijks 200.000 smartphones produceren: per werknemer worden er elke dag dus 2 smartphones gemaakt (bron).

Maar er circuleren meer cijfers op het internet. In de Foxconn fabriek in Zhengzhou zouden 80 mensen in een 148 meter lange productielijn zitten en zetten daar dagelijks 10.000 smartphones in elkaar. Dat zou erop neerkomen dat iedere persoon 125 smartphones per dag produceert (bron).

Hoeveel verdient een arbeider?

Wat ook een interessant gegeven is, is het loon van de arbeiders. 30% van de arbeiders krijgt een basissalaris van omgerekend 269 euro per maand (bron). Dat is twee keer zoveel als het minimumloon dat in China gehanteerd wordt. Belangrijker dan het minimumloon is het leefbare loon, ofwel het eerlijke loon. Dat is het loon waarmee een gezin rond kan komen. Het leefbare loon is per land verschillend. Voor China is de grens van het leefbare loon omgerekend 434 euro. Dit salaris ligt daar dus ongeveer 38% onder (bron).

Bijna de helft van de werknemers (48%) moet het echter met aanzienlijk minder doen. Omgerekend hebben zij een basissalaris van 220 euro per maand.  En dat is ongeveer de helft van een leefbaar loon (zie kadertje leefbaar loon). En hier hebben we het nog niet eens over degenen die het minst verdienen. Er worden ook salarissen ergens tussen de 183 en 195 euro per maand gehanteerd.

Overigens circuleren ook hierover weer verschillende cijfers op het internet. Volgens de fairtradecalculator is de 220 euro per maand 117% boven het Chinese minimumloon en 97% boven de eerlijke loongrens (bron).

Het verschil tussen de twee leefbaar loongrenzen kan welllicht verklaard worden door de enorme inflatie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in China. Wellicht dat de cijfers van de calculator nog niet zijn bijgesteld. In ieder geval meer dan de helft van de werknemers van Foxconn geeft aan dat hun inkomen niet voldoende is voor een normaal bestaan. Een kwart geeft aan zelfs niet rond te kunnen komen (bron).

Duidelijk is in ieder geval dat een smartphone geen apparaat is dat de arbeiders zelf ooit kunnen bezitten. Dat is natuurlijk wel vaker het geval met luxeproducten, denk aan een groot jacht. Maar van een apparaat dat nu al in het bezit van 58% van de Nederlanders is, zou het toch niet meer dan redelijk zijn dat de arbeiders ervan het zelf zouden kunnen betalen.

Wat zou een smartphone moeten kosten? 

Interessant om te weten is wat de kosten zouden zijn voor de consument als de arbeider een eerlijk loon zou krijgen. Daarom hier een rekensommetje. Laten we uit gaan van het laagste bedrag dat ik hierboven heb genoemd dat een arbeider verdient. Dat is 183 euro. Een leefbaar loon zou 433 euro zijn. Dat is een verschil van 250 euro.

Nu zijn er twee nogal ver uitelkaar liggende getallen voor het aantal smartphones dat gemiddeld per dag door een werknemer geproduceerd wordt, namelijk: 2 en 125. Ik zal voor beide gevallen uitrekenen wat een smartphone extra zou gaan kosten.

Als werknemers 2 smartphones per dag maken, dan produceren ze bij een zesdaagse werkweek 12 smartphones, ofwel 50 smartphones per maand (uitgaande van 25 werkdagen per maand).

Om de 250 euro extra loon te kunnen bezorgen aan de werknemer, zou per smartphone dus 5 euro extra betaald moeten worden (250 euro : 50 smartphones). Dat is het meest ongunstige geval.

Wanneer je uitgaat van 125 smartphones per werknemer, kom je uit op 250 euro : (125 werknemers x 20 dagen/maand) = 10 eurocent. Laten we dus zeggen dat er ergens tussen de 10 eurocent en 5 euro nodig is om de arbeiders van smartphones te helpen aan een leefbaar loon. Dat is toch een heel klein bedrag ten opzichte van de aanschafprijs van een smartphone?

De goedkoopste smartphone kost ongeveer 250 euro. Dan zou 5 euro extra maar een prijsverschil van 2% opleveren! Is er een consument die deze prijs niet zou willen betalen? Wellicht zou die 5 euro extra niet helpen, maar is er een fundamenteler probleem met ons productiesysteem. In zijn boek Godverdomse dagen op een godverdomse bol schrijft Dimitri Verhulst:

“’t Breekt zich het hoofd over morele kwestietjes zoals daar zijn: hebben fabrieksarbeiders recht op geluk? Hoor dat hoofd breken! Hoor het in barsten trekken en in scherven uiteenvallen.

Neen, klinkt het, eens er niets meer aan dat hoofd te breken valt, néén, fabrieksarbeiders hoeven niet gelukkig te zijn, want als moraliteit betekent dat het grootste geluk voor het grootste aantal moet worden nagestreefd, dan moet ’t beseffen dat er tevens zielen dolgelukkig en stinkend rijk worden van dit systeem: de fabrieksbaronnen, die met hun weinigen het totale gemiddelde aan geluk hoog genoeg houden. Dat is zuiver wiskunde. Het getal heeft gesproken.

Evenmin moeten er fatsoenlijke lonen worden uitbetaald. Stel dat arbeiders een oorbaar loon kregen. Wat dan? Hun koopkracht zou stijgen. Ze zouden meer willen kopen. Dingen die ook moeten worden geproduceerd. En waarvoor ook weer ongelukkig te houden werkvolk zou moeten worden geronseld. En wie wil er eigenlijk nog werken met genoeg geld op zak? Ha, bon. Discussie van tafel, dus.”

Oplossing

In ieder geval is er voor de bewuste smartphonegebruiker tegenwoordig een uitweg: de fairphone. Een eerlijk geproduceerde smartphone, waarbij op nog meer zaken gelet is dan de arbeidsomstandigheden van de werknemers. Zie hiervoor hun website: www.fairphone.com.

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>