De afgelopen weken is er weer een aantal vleesschandalen aan het licht gekomen. Zo zouden er vaak poepbacteriën in vlees zitten (bron). Een ander schandaal heeft betrekking op het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. In een uitzending van Zembla (zie hieronder) blijkt dat er behoorlijk gesjoemeld wordt met vlees. Op ongeveer 15 minuten is Henk Bleeker te zien tijdens de introductie van het Beter Leven Kenmerk: “Het varken is als het ware van een éénkamerappartement naar een tweekamerappartement gegaan.” Dat deze uitspraak op z’n minst dubieus genoemd mag worden, heb ik in mijn vorige blog over het Beter Leven Kenmerk al laten zien.

 

Maar naast het feit dat het kenmerk maar heel weinig welzijnsverbetering voor de dieren betekent, blijkt nu dat het zelfs deze kleine verbeteringen niet kan garanderen. In het filmpje zegt een werknemer van een vleesbedrijf op 18 minuten: “Als de vraag hoger is dan het aanbod, dan wordt er nog wel eens mee gerommeld.” De uitdrukking ‘wel eens’ komt neer op dagelijks, blijkt na doorvragen van de interviewer.

Dit laat direct de problemen zien van een diervriendelijk keurmerk: misschien is de enorme vraag wel de belangrijkste reden dat de bio-industrie geworden is wat het nu is. Wil een keurmerk als het Beter Leven Kenmerk echt leiden tot een diervriendelijker beleid, dan moet men naast het verbeteren van de omstandigheden voor de dieren ook actief een bijdrage leveren aan de kern van het probleem, namelijk zorgen dat de vraag naar het product kleiner wordt.

Dit is een paradox. Als consument zou je dus eigenlijk niet alleen moeten kiezen voor een diervriendelijk keurmerk (en dan liever niet het Beter Leven Kenmerk), maar ook veel minder van dergelijke producten gebruik moeten maken. Want zonder afname van de vraag, blijft de omvang van de industrie even groot, terwijl die omvang een oorzaak lijkt te zijn van het probleem.

En dat is niet de enige paradox. Wil de Dierenbescherming leed besparen, dan zou het logisch zijn het aantal dieren te verminderen en vervolgens de welzijnsproblemen van de dieren die overblijven terug te dringen. Maar de Dierenbescherming heeft juist baat bij een groter aantal dieren. In onderstaande tabel kun je zien dat de Dierenbescherming een bedrag krijgt per dier dat met het Beter Leven Kenmerk verkocht wordt (bron).

 

kostenBLK

Mag ik dan een suggestie doen voor het Beter Leven Kenmerk? Doe in iedere verpakking met het Beter Leven Kenmerk de helft minder. Stop in een verpakking van 200 gram tweesterrenvlees nog maar 100 gram tweesterrenvlees. Misschien dat de vleesverwerkers dan ook niet meer stiekem nulsterrenvlees in de verpakkingen hoeven te stoppen. En dan niet stiekem twee pakjes kopen natuurlijk.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>