Onberekend leed

In het programma Ethicalc wordt bij de berekening van leed bij dieren in de dierindustrie uitgegaan van een situatie die ‘meetbaar’ is. Dat betekent dat er gerekend wordt met cijfers die bekend zijn en met handelingen die zijn toegestaan volgens de wet. Dat daarmee een hoop leed niet meegenomen wordt in de berekeningen blijkt wel uit het verhaal van de afgestudeerde dierenarts Annette van Weezel Errens, die na jaren van juridisch touwtrekken gelijk heeft gekregen in haar strijd tegen de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

Op de website van Animal Freedom vertelt zij o.a.:

“Tijdens mijn eerste jaar brak ook de varkenspest uit. [...] Wat mij ook opviel was dat de meeste studenten die aan de lopende ‘elektrocuteer’ band stonden de eerste dagen het nog over varkens hadden maar naarmate zij dit werk langer volhielden, zij meer met het vernietigen van massa bezig waren waar alleen de technische en logistieke aspecten van het proces van belang leken.” (bron)

Calamiteiten zijn erg moeilijk mee te nemen in berekeningen zoals die gemaakt worden voor Ethicalc. Het niet meenemen ervan in een berekening levert in ieder geval een onderschatting op van de resultaten. Een varkenspest-epidemie blijft dus buiten beeld. De afstomping van de studenten bij de lopende ‘elektrocuteer’ die Annette van Weezel Errens beschrijft, met de negatieve gevolgen voor de dieren, blijven ook buiten de scoop van de berekeningen. Dat is jammer, maar het is (nu nog) heel moeilijk om hier cijfers aan te hangen. Dat er verschrikkelijke dingen in de slachthuizen gebeuren die zelfs bij wet verboden zijn, hebben diverse schandalen inmiddels al aan het licht gebracht.

Ik hoop in de toekomst deze aspecten ook in beeld te kunnen brengen met het programma Ethicalc. Voor nu houd ik het bij dit korte bericht. Lees de onderstaande links voor meer informatie rondom deze zaak, die eigenlijk draait om de rechtszaak die Annette van Weezel Errens voerde tegen de Universiteit van Utrecht, omdat zij deze ziet als ‘een verlengstuk van de industrie die dieren uitbuit’.

Kritische studente raakt dierenartsen in het hart  - Marco Visscher (The Optimist)

Mijn belevenissen met het omgaan met dieren tijdens de opleiding diergeneeskunde  - Annette van Weezel Errens (Animal Freedom)

Of discussieer mee op de Linkedin pagina van Piep! linkedin

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>